Efter sex dödsfall i USA och förbud runt om i världen-är vaping säker?

I politiskt fraktiösa tider har vaping uppnått det omöjliga. Det har förvandlats till en gemensam fiende för dem i motsatta ändar av det politiska spektrumet.

Michael Bloomberg, fd borgmästare i New York, lovade att hans stiftelse kommer att spendera $160m slåss ungdom vaping, medan Donald Trump har presenterat planer för ett förbud mot smaksatt e-cigaretter för att skydda, som han uttryckte det, “oskyldiga barn”.
Get Society Weekly: vårt nyhetsbrev för public service-proffs
Läs mer om

Presidentens tillkännagivande kom efter dödsfallen av sex personer i USA som hade använt vape pennor och e-cigaretter. Minst en ytterligare 450 personer har lagts in på sjukhus för lungsjukdomar relaterade till vaping, med många klagar andfåddhet, person, bröstsmärtor, trötthet, kräkningar och feber.

Men Trumps ställning har själv utlöst larm bland vissa hälso-aktivister.

“I USA varje dag, nästan 2,500 barn under 18 år prova sin första cigarett, mer än 400 av dem kommer att bli dagliga rökare”, säger Deborah Arnott, verkställande direktör för åtgärder för rökning och hälsa. “Hälften av alla långtidsrökare kommer i slutändan dör av rökning, uppgår till 480,000 amerikaner om året. Barn i USA brukar börja med att röka mentol cigaretter, så varför är Trumfadministrationen lämnar mentol cigaretter lagligt, samtidigt förbjuda alla smaker i e-cigaretter? “

Forskare från Yale och Duke universitet har ett svar. I 2018 de fastställs för att fastställa huruvida de kemikalier som används för att göra smaker-allt från crème brulee till mynta-förblev stabil i e-cigarett vätskor eller genomgick reaktioner.

Deras arbete var viktigt. Som forskarna förklarade i en introduktion till studien, publicerad i tidskriften nikotin & tobak forskning, “vaping elektroniska cigaretter blir alltmer populär bland ungdomar, driven av det stora utbudet av tillgängliga smaker”.
Annons

Även om resultaten i stor utsträckning ignorerades utanför vetenskapliga kretsar, är studien nu ses över med tanke på händelserna i USA, som har oroat miljontals föräldrar. Idag en del 1 500 000 tonåringar använder e-cigaretter i USA, något som föranledde tidigare chef för Food and Drug Administration Dr Scott Gottlieb att märka fenomenet en epidemi.

Sven-Eric Jordt, en av författarna till 2018 smaker studien, berättade för observatören att deras arbete hade bekräftat att “de vätskor som förången av e-cigaretter är kemiskt instabila och bildar nya kemikalier som irritera luftvägarna och kan ha andra toxiska effekter”.

E-cigarett vätskor påstås innehålla mycket färre kemikalier-så lite som en handfull-än traditionella cigaretter och anses därför säkrare. Men smakstudien väcker så många frågor som den svarar – inte minst hur många kemikalier som finns i e-cigaretter.

Jordt fortsatte: “vi observerade att dessa kemikalier, när de blandas under tillverkningen, snabbt genomgå kemiska reaktioner som producerar många fler kemikalier. Vi observerade till exempel att arom kemikalier (vanilj, frukt smak) och ång bärar kemikalier (propylenglykol, glycerin) reagerar på att producera kemikalier som heter acetaler.

“Detta sker vid normal rumstemperatur redan, och vi fann att dessa föreningar är berikade i ångans och inhaleras av användare. Detta var oväntat och väckte oro eftersom ingenting är känt om inhalationsäkerheten hos dessa föreningar. I toxikologiska tester, vi fann att dessa föreningar är starka kliande och vi undersöker för närvarande om de kan skada celler i lungorna. “

Den smakstudie, som fann giftiga halter av kemikalier i vissa smaker, var bara en av många publicerade under de senaste två åren som väckt frågor om de hälsorisker som är förknippade med e-cigaretter.

Under de senaste tre månaderna har studier antytt att exponering för nikotinfria e-cigaretter skadar det kardiovaskulära systemet hos friska unga vuxna; Att daglig e-cigarett användning är förknippad med ökad risk för hjärtinfarkt; Att ånga från e-cigaretter kan försämra cellerna som kantar lungorna; Och att vaping kan hämma lungorna förmåga att avvärja infektioner.

Men en uppsjö av rapporter har också gjort fallet för vaping, särskilt i jämförelse med de hälsorisker som är förknippade med rökning. Många av dessa studier finansieras av e-cigarett företag och bör ses med försiktighet, enligt Elliott Reichardt, en forskarassistent vid University of Calgary, som i en rapport för samtalet, observerade: “det är folkräkningen att studier som publicerats av E-cigarett och tobaksindustrin är ungefär 90 gånger mer benägna att finna att e-cigaretter orsakar ingen skada än de som publicerats utan sådana intressekonflikter. “

Det är inte konstigt att vapers är förvirrade.

Utanför en vape butik i centrala London förra onsdagen, förklarade Eve att hon började vaping för att sluta röka. “Jag generrally må bättre medan vaping än röka cigaretter”, sade hon och tillade att det var billigare och inte lämna en kvardröjande lukt. Men nu, hon oroar sig för att hon är vaping mer än hon skulle ha ursprungligen rökt och har växande “oro över sin säkerhet” efter att ha läst de senaste rapporterna.

Harry sade att han hade börjat använda e-cigaretter för att ersätta rökning, men gav dem upp efter hälsoproblem i USA gjorde honom tänka igen: “Jag började ha lite smärta vid andning och jag tyckte det är bättre att vara säker och bara sluta.”

En av butikens assistenter insisterade på att de inte hade några bekymmer om vaping säkerheten. En annan betonade: “Jag vill hellre vara vaping I fem år än att röka I fem år. Om jag inte vaping, skulle jag röka och det är mycket mer skadligt.

Detta är den linje som drivs av industrin i Storbritannien som det syftar till att distansera sig från att montera oro i Amerika där vaping, befriad från tunga Reklamrestriktioner, har varit skuldsatta marknadsförs på unga människor.

Elektroniska cigaretter är lika skadliga som vanliga cigaretter, och varje påstående annars är likvärdigt med att säga en hjärtinfarkt är mindre skadligt än cancer
Israel cancer Association

“I Storbritannien, vi är stolta över att vara en standard bärare för en konsumentdriven industri som redan har hjälpt miljontals människor över hela världen sluta röka”, säger Dan Marchant, en på för den brittiska vaping Industry Association. “Vi kommer att fortsätta att arbeta med folkhälsa samfundet i Storbritannien för att sprida fakta om vaping, som Public Health England [PHE] fortsätta att råda är 95% mindre skadligt än rökning och är det mest effektiva sättet för Storbritanniens återstående 7 000 000 rökare att sluta.”
Annons

Påståendet 95% var kontroversiellt när det gjordes i 2015. Inte bara fanns det farhågor om hur siffran bestämdes, men en av författarna till ett viktigt papper som används för att göra det var en konsult till en e-cigarett distributör.

Men, professor John Britton, chef för det brittiska centret för tobak & alkohol studier, stöder PHE ståndpunkt: “PHE har främjat elektroniska cigaretter som en strategi för att minska hälsan. De senaste siffrorna om barn i åldrarna 11 till 16 visar fortsatt linjär nedgång i rökning. Även om människor är aktiva med e-cigaretter, det är verkligen inte göra dem rökare.

“Vuxen priser sjunker med cirka 0,9% per år i genomsnitt-dubbelt så snabbt som USA och ungefär tre gånger så snabbt som Australien, där elektroniska cigaretter är förbjudna.

“Om du köper anständiga grejer från en ansedd leverantör kan vi inte garantera att det är säkert men vi kan garantera att det är väldigt mycket säkrare än att röka. Jag tror att PHE har fått det helt rätt och vi bör fortsätta så här. “

Men Britton medger att han har bekymmer om smaker.

“De flesta av skadan i ånga, förefaller det mig, kommer från smaker. Det skulle vara rimligt att säga “Låt oss inte ha några smaker”, men många rökare säger att de inte tål insamling raka nikotin ånga. För många vapers som var rökare, är smaken en viktig del av framgången med att gå vidare till vaping. Jag tror att det finns ett fall för att försöka begränsa antalet tillgängliga smaker. Det finns tusentals och tusentals av dem och jag kan inte tro att vi behöver ganska så många.

Men PHE: s ställning på e-cigaretter är i strid med andra länders hälsovårdsmyndigheter.

“Elektroniska cigaretter är lika skadliga som vanliga cigaretter, och varje påstående annars är likvärdigt med påståendet att en hjärtinfarkt är mindre skadligt än cancer,” Israel cancer Association förklarade i juli.

Indien driver på för ett förbud mot e-cigaretter medan Danmarks hälsovårdsmyndighet sade förra veckan att alla bör undvika e-cigaretter, “men särskilt barn, ungdomar och kvinnor som är gravida eller ammande”.

Respekterade transnationella hälsoorgan är också mer högljudda när det gäller deras oro. I maj utfärdade Europeiska respiratoriska kommittén för tobakskontroll ett mycket kritiskt uttalande om e-cigaretter rubricerade: “E-CIGS… är skadliga och inte hjälper rökare att sluta “.

Och tillbaka hemma, förbryllande PHE ställning några hälso-experter.

“De flesta av tobakskontroll samhället tar det [vaping] försiktigt”, säger Simon Capewell, professor i klinisk epidemiologi vid University of Liverpool. “Men Storbritannien erbjuder ett bisarrt nationellt experiment. Det finns enorma stävja entusiasm driven av kliniker som har att göra med patienter som är förlamade av bronkit och cancer och som tror att allt som kan få missbrukare rökare att sluta är en bra idé. Problemet är att bevisen för upphörande är inte så bra-det är inte bättre än kallt kalkon eller nikotin fläckar.
Annons

Capewell, och Martin McKee, professor i europeisk folkhälsa vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, är två av de mest högljudda kritikerna av PHE: s position på e-cigaretter, regelbundet vada i en debatt splittrad med bitterhet.

Vad gör tobaksindustrin? Köpa upp elektroniska cigarett företag så snabbt som det kan och trycka vaping mycket hårt
Professor Simon Capewell

“Tyvärr, det är allt svart och vitt, utan nyanser av grått,” Capewell sagt. “Människor som jag själv anklagas för att vilja döda rökare, att ignorera bevisen.”

En del av problemet, tror Capewell, är att för närvarande vetenskapen saknar robusta bevis: “det är en ganska ny verksamhet, så det finns en brist på information om långsiktig effektivitet och långsiktig skada. I den här situationen antar vi normalt en varnande princip i den allmänna hälso-och sjukvårds världen. Detta har lärt sig den hårda vägen med den magiska isoleringsmaterial som kallas asbest och den magiska drogen för att känna sig sjuk när gravid det var talidomid. “

Men befarar att Storbritannien är fel på problem för framtiden genom att främja en amerikansk stil tonåring vaping epidemi är felplacerad, enligt Arnott.

“Den 2019 Ash Survey finner att i Storbritannien ungdom vaping är ingenstans nära epidemiska nivåer, med regelbunden vaping återstående sällsynt, och att unga människor vape främst bara för att ge det ett försök, inte för att de gillar smaker eller tycker att det är coolt.”

Men även den senaste Ask undersökningen visade att andelen 11-till 18-åringar som vaping ökade från 3,4% i 2018 till nästan 5% i 2019.

Visserligen var dessa enstaka vapers, men ingången till Storbritannien av den amerikanska e-cigarett varumärke Juul i 2018-vars eleganta och glänsande produkter, komplett med USB-laddningsportar, har jämförts med iPods-hotar att vara ett spel-växlare.

Juul är enorm i USA där företaget befinner sig i den oanad ställning som åtalas av delstaten North Carolina och föremål för en kongressens kommitté utredning.

I domstolshandlingar som beskriver målet mot Juul, påpekar North Carolina att e-cigarett användning mellan 2017 och 2018 ökade med 78% bland amerikanska gymnasieelever och hävdar: “Juul har spelat en central roll för att främja epidemin av e-cigarett användning bland ungdomar. Under det senaste året har Juul: s andel av e-cigarrett marknaden stigit från 24% till 75% och dess varumärke är så välkänt att det har blivit ett verb. “

Enligt North Carolinas advokater, Juul “medvetet utformat smaker, utseendet, och även den kemiska sammansättningen av e-cigaretter, att vädja till ungdomlig publik, inklusive minderåriga…. För att ytterligare underlätta nya rökare i vana, manipulerade Juul det kemiska innehållet i sina e-cigaretter för att göra ångan mindre hårda på halsen av unga och oerfarna rökare….

“Juul har medvetet valt sociala medier plattformar och marknadsföringskanaler som är kända för att locka minderåriga, har använt modeller som ser ut som tonåringar eller mycket unga vuxna, och har sökt ut och betalat ungdomsinriktade sponsorer och Influencers populär bland tonåringar att Sprid populariteten för Juul: s ungdomsinriktade varumärkesidentitet bland de unga. “

Sådan taktik kan tyckas bekant: till synes lyfts direkt från Big Tobaccos Playbook. Men det kanske inte är förvånande. Altria, ägare av Marlboro cigarettmärke i USA, har en 35% andel i Juul.

A at Said: “Juul Labs har aldrig marknadsfört till ungdomar. Vårt uppdrag är att förbättra livet för vuxna rökare genom att eliminera cigaretter och vi är fortfarande övertygad om att ingen minderåriga person eller icke-nikotin användare bör använda vår produkt-det är inte avsett för dem och är motsättning till vårt uppdrag. “

Cape well påpekar att stor tobak har en fem decennium meritlista “säger en sak och gör den andra” och därför bör allmänheten vara särskilt misstänksam mot e-cigarett företag som ägs av konventionella cigarett företag.

“Vad gör tobaksindustrin?” Capewell frågade. “Att köpa upp elektroniska cigarett företag så snabbt som de kan och trycka vaping mycket hårt. Om vaping var ett fantastiskt sätt att sluta röka, skulle de skära sina egna halsar.

Britton är dock oroad över att motreaktion på e-cigaretter kommer att vara att nej till brittiska rökare.

Den dag då USA presenterade sitt smak förbud gick tobaks lagren upp. Som analytiker på Cowen equity Research frågade i en anteckning som delas med investerare, “smak förbud kommer, välsignelse för cigaretter?”

“Tobak cigaretter kosta rökare en dag i livet för varje fyra dagar de röker,” Britton sa. “Det är överlägset på ett sätt den mest dödliga rätts produkten på marknaden. Det är otänkbart att e-cigaretter är lika skadliga som det.

“Det kommer att finnas fall av sjukdom som orsakats av vaping men för tillfället, 100,000 människor varje år dör av tobak. Det kommer inte att bli 100,000. “