Vad är en VPN?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) ger dig onlineintegritet och anonymitet genom att skapa ett privat nätverk från en offentlig Internetanslutning. VPNs maskerar din IP-adress så att dina onlineåtgärder är praktiskt taget omöjliga att spåra. Det viktigaste är att VPN-tjänster upprättar säkra och krypterade anslutningar för att ge bättre sekretess än en säker Wi-Fi-hotspot.
Varför behöver du en VPN-tjänst?

Bäst VPN – Jämför de bästa VPN-tjänsterna (+ info)

Surfa på webben eller transaktioner på ett osäkert Wi-Fi-nätverk innebär att du kan utsätta din privata information och surfvanor. Det är därför ett virtuellt privat nätverk, mer känd som en säker VPN-tjänst, bör vara ett måste för alla som berörs om deras online-säkerhet och integritet.

Tänk på alla de gånger du har varit på språng, läsa e-post i linje på kaféet, eller kontrollera ditt bankkonto medan du väntar på läkar kontoret. Om du inte var inloggad i ett privat Wi-Fi-nätverk som kräver ett lösenord, kan alla data som överförs under din online-session vara sårbara för avlyssning av främlingar som använder samma nätverk.

Krypteringen och anonymiteten som en VPNS.se tillhandahåller hjälper till att skydda dina onlineaktiviteter: skicka e-post, handla online eller betala räkningar. VPN hjälper också till att hålla din surfning anonym.
Hur en VPN skyddar din IP-adress och sekretess

VPN skapar i princip en data tunnel mellan ditt lokala nätverk och en exit-nod på en annan plats, vilket kan vara tusentals mil bort, vilket gör att det verkar som om du är på en annan plats än Stort megatest av vpn-tjänster som gör dig anonym på nätet. Den här förmånen tillåter onlinefrihet eller möjligheten att komma åt dina favoritappar och webbplatser när du är på språng.

Här är en närmare titt på hur ett virtuellt privat nätverk fungerar. VPN använder kryptering för att förvränga data när det skickas via ett Wi-Fi-nätverk. Krypteringen gör data oläsliga. Data säkerhet är särskilt viktigt när du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk, eftersom det hindrar någon annan i nätverket från att avlyssning på din Internet-aktivitet.

Det finns en annan sida till privatlivet. Utan VPN kan din Internetleverantör känna till hela webbhistoriken. Med ett VPN döljs sökhistoriken. Det beror på att din webbaktivitet kommer att associeras med VPN-serverns IP-adress, inte din. En VPN-tjänstprovider kan ha servrar över hela världen. Det innebär att din sökaktivitet kan tyckas ha sitt ursprung i någon av dem. Tänk på att sökmotorer också spårar din sökhistorik, men de associerar den informationen med en IP-adress som inte är din. Återigen, din VPN kommer att hålla din online-aktivitet privat.
VPN Privacy: Vad gör en VPN Hide?

En VPN kan dölja en hel del information som kan sätta din integritet i riskzonen. Här är fem av dem.

  1. din webbhistorik

Det är ingen hemlighet där du går på Internet. Din Internetleverantör och din webbläsare kan spåra nästan allt du gör på Internet. Många av de webbplatser du besöker kan också hålla en historia. Webbläsare kan spåra din sökhistorik och knyta den informationen till din IP-adress.

Här är två exempel på varför du kanske vill hålla din webbhistorik privat. Du kanske har ett medicinskt tillstånd och du söker på webben efter information om behandlingsalternativ. Gissa vad? Utan VPN har du automatiskt delat den informationen och kan börja ta emot riktade annonser som kan fästa ytterligare uppmärksamhet på ditt tillstånd.

Eller kanske du bara vill pris flygbiljetter för en flygning nästa månad. De resesajter du besöker vet att du letar efter biljetter och de kan Visa priser som inte är de billigaste tillgängliga.

Detta är bara några enstaka exempel. Tänk på att din Internetleverantör kanske kan sälja din webbhistorik. Även så kallade privata webbläsare kanske inte är så privata.

  1. din IP-adress och plats

Alla som fångar din IP-adress kan komma åt vad du har letat på Internet och var du befann dig när du sökte. Tänk på din IP-adress som avsändaradress du skulle sätta på ett brev. Den leder tillbaka till din enhet.

Eftersom en VPN använder en IP-adress som inte är din egen, kan du behålla din integritet online och söka på webben anonymt. Du är också skyddad mot att din sökhistorik samlas in, visas eller säljs. Tänk på att din sökhistorik fortfarande kan visas om du använder en offentlig dator eller en som tillhandahålls av din arbetsgivare, skola eller annan organisation.

  1. din plats för streaming

Du kan betala för streamingtjänster som gör det möjligt för dig att titta på saker som professionell sport. När du reser utanför landet kanske streamingtjänsten inte är tillgänglig. Det finns goda skäl till detta, inklusive avtalsvillkor i andra länder. Trots detta skulle ett VPN tillåta dig att välja en IP-adress i ditt hemland. Det skulle sannolikt ge dig tillgång till alla händelser som visas på din streamingtjänst. Du kan också undvika data eller hastighetsbegränsning.

  1. dina enheter

En VPN kan hjälpa till att skydda dina enheter, inklusive stationär dator, bärbar dator, surfplatta och smart telefon från nyfikna ögon. Dina enheter kan vara främsta mål för cyberbrottslingar när du använder Internet, särskilt om du är i ett offentligt Wi-Fi-nätverk. Kort sagt, ett VPN hjälper till att skydda de data du skickar och tar emot på dina enheter så att hackare inte kan titta på alla dina drag.

  1. din webbaktivitet-att bibehålla Internet frihet

Förhoppningsvis är du inte en kandidat för statlig övervakning, men vem vet. Kom ihåg att en VPN-tjänst skyddar mot din Internetleverantör och ser din webbhistorik. Så du är skyddad om en statlig myndighet ber din Internetleverantör att tillhandahålla register över din Internet-aktivitet. Förutsatt att din VPN-leverantör inte loggar din webbhistorik (vissa VPN-leverantörer gör) kan din VPN hjälpa dig att skydda din Internet frihet.
Hur kan en VPN-hjälp skydda mot identitetsstöld?

Identitetsstöld sker när tjuvar stjäl din personliga information och använder den för att begå brott i ditt namn, som att ta över eller öppna nya konton, arkivera skattedeklarationer i ditt namn, eller hyra eller köpa egendom. En VPN kan hjälpa till att skydda mot identitetsstöld genom att skydda dina data. Det skapar en krypterad tunnel för de data du skickar och tar emot som är utom räckhåll för cyberthieves.

Om din smartphones Wi-Fi är aktiverat hela tiden, kan din enhet vara sårbar utan att du någonsin känner till den. Vardagliga aktiviteter som online shopping, bank och surfning kan exponera din information, vilket gör dig sårbar för cyberbrott.

En VPN-anslutning kan skydda den information du delar eller åtkomst till med dina enheter. Det är särskilt viktigt när du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk, där en cyberthief i samma nätverk kan fånga dina inloggningsuppgifter och kreditkortsnumret du skriver in när du handlar online.

Du kan inte förhindra identitetsstöld. Ingen kan. Vissa säkerhetsaspekter, som en data överträdelse i en organisation där du har ett konto, är utanför din kontroll. Men en VPN-enhet kan hjälpa till att skydda den information du skickar från och tar emot på dina enheter.
Vad ska du leta efter i VPN-tjänster?

VPN-marknaden är trångt med alternativ, så det är viktigt att tänka på dina behov när du handlar för en VPN.

Fundera på vad som är viktigt för dig. Vill du kunna surfa på webben anonymt genom att maskera din IP-adress? Är du rädd att din information kan stjälas på offentliga Wi-Fi? Är du en frekvent resenär som vill kunna titta på dina favoritprogram medan du är på språng.

En bra VPN kan hjälpa dig att kontrollera alla tre lådor, men här är några andra punkter att överväga.
Hur man väljer en VPN

Ett smart sätt att hålla dig säker när du använder offentliga Wi-Fi är att använda en VPN-lösning. Men vad är det bästa sättet att välja ett virtuellt privat nätverk? Här är några frågor att ställa när du väljer en VPN-leverantör.

Respekterar de din integritet? Poängen med att använda en VPN är att skydda din integritet, så det är viktigt att din VPN-leverantör respekterar din integritet också. De bör ha en no-log princip, vilket innebär att de aldrig spåra eller logga dina online-aktiviteter.
Har de kör det mest aktuella protokollet? OpenVPN ger starkare säkerhet än andra protokoll, till exempel PPTP. OpenVPN är en programvara med öppen källkod som stöder alla större operativsystem.
Ställer de in datagränser? Beroende på din Internetanvändning kan bandbredden vara en stor avgörande faktor för dig. Se till att deras tjänster matchar dina behov genom att kontrollera om du får full, obegränsad bandbredd utan datagränser.
Var finns servrarna? Bestäm vilka server platser som är viktiga för dig. Se till att det finns en server i det landet om du vill visas som om du använder Internet från en viss lokal.
Kommer du att kunna ställa in VPN-åtkomst på flera enheter? Om du är som genomsnittskonsumenten använder du vanligtvis mellan tre och fem enheter. Helst skulle du kunna använda VPN på alla på samma gång.
Hur mycket kommer det att kosta? Om priset är viktigt för dig, då kanske du tror att en gratis VPN är det bästa alternativet. Kom dock ihåg att vissa VPN-tjänster inte kan kosta dig pengar, men du kan “betala” på andra sätt, till exempel att bli serverad frekventa annonser eller att ha dina personuppgifter insamlade och sålda till tredje part. Om du jämför betald kontra gratis alternativ, kan du finna att gratis VPN:

Erbjud inte de mest aktuella eller säkra protokollen
erbjuder inte den högsta bandbredden och anslutningshastigheter till gratis användare
har en högre från kopplings hastighet
inte har så många servrar i så många länder globalt
Erbjud inte support

Det finns många punkter att tänka på när du väljer en VPN, så gör dina läxor för att se till att du får rätt passform för dina behov. Oavsett vilken leverantör du väljer, lita på att en bra VPN kommer att ge mer säkerhet, integritet och anonymitet online än en offentlig Wi-Fi-hotspot kan.
VPN-ordlista

Att lära sig om VPN kan tyckas som om det kräver en specialiserad vokabulär. Här är en ordlista med definitioner av några av de vanligaste termerna du ser.
AES-kryptering

Kryptering är viktigt för att hjälpa till att hålla dina data oläsliga av hackare, privata företag och möjligen av myndigheter. Kryptering jumbles upp dina data så att andra inte kan känna av det utan den specifika dekrypteringsnyckeln. AES, som står för Advanced Encryption Standard, var en krypteringsmetod som utvecklats av belgiska kryptografer Joan Daemen och Vincent Rijmen. I 2002, AES blev USA: s federala standard för kryptering. Det har sedan dess blivit standardform av kryptering för resten av världen också.
Webbläsarhistorik

Ett register över alla dina Internet-aktiviteter med hjälp av en viss webbläsare, inklusive sökord du sökte efter och webbplatser som du har besökt.
Geo-restriktioner

En av de främsta anledningarna till att användarna förlitar sig på VPNs? De vill komma runt geo-restriktioner. Dessa restriktioner är ofta på plats av underhållningsföretag som bara vill distribuera innehåll till vissa regioner. Till exempel kan Netflix erbjuda innehåll i USA som det inte visas i Storbritannien. Det kan erbjuda programmering i Storbritannien som Netflix-användare i USA inte kan komma åt. Genom att använda ett VPN med en IP-adress baserad i Storbritannien kan amerikanska tittare försöka få tillgång till Netflix-programmering som inte är tillgängligt i deras hemland. VPN-tjänsten – och VPN-anslutningen – döljer den plats där den faktiska Internetanslutningen görs. Kontrollera ditt avtal för streaming service för dess villkor för tjänsten, och också vara uppmärksam på att vissa länder kan ha sanktioner för att använda VPN för att kringgå dess regler.
Googles sökhistorik

Ett register över alla dina Internet-sökningar med hjälp av Googles sökmotor.
IP-adress

IP står för Internet Protocol, och en IP-adress är en serie siffror och perioder som identifierar en dator som använder Internet Protocol för att skicka och ta emot data över ett nätverk.
Ipsec

IPsec är en serie protokoll, eller regler, som virtuella privata nätverk använder för att säkra en privat anslutning mellan två punkter, vanligtvis en enhet som en bärbar dator eller smartphone och Internet. Utan dessa protokoll skulle VPN inte kunna kryptera data och säkerställa användarnas dataintegritet. Namnet IPsec står för Internet Protocol Security.
Isp

Kort för Internet-leverantör, är detta en tjänst du betalar för att ansluta till Internet. ISP kan registrera din webbhistorik och kan sälja den till tredje part, för marknadsföring eller andra ändamål.
Kill Switch

Användare registrerar dig hos en VPN-leverantör för onlinesekretess och datasäkerhet. Men vad händer om en VPN-leverantörs nätverksanslutning misslyckas? Din dator eller mobila enhet återgår till den offentliga IP-adressen som tillhandahålls av INTERNETLEVERANTÖREN. Detta innebär att din online-aktivitet nu kan spåras. En Kill Switch hindrar dock detta från att hända. Om VPN-leverantörens anslutning misslyckas, avslår funktionen Kill-Switch din anslutning till Internet helt. På så sätt kommer din online-aktivitet inte övervakas av andra. Inte alla VPN-leverantörer erbjuder den här funktionen, så leta efter den när du handlar runt.
L2tp

Förkortningen L2TP står för Tunneling Protocol Layer 2 och är en serie regler som tillåter Internetleverantörer att tillåta VPN. L2TP på egen hand, men krypterar inte data, så ger inte fullständig sekretess för användare. Därför används L2TP vanligtvis med IPsec för att skydda användarnas onlineintegritet.
Offentliga Wi-Fi

Ett trådlöst nätverk på en offentlig plats som gör att du kan ansluta en dator eller annan enhet till Internet. Offentliga Wi-Fi är ofta oskyddade och potentiellt tillgängliga för hackare.
Sökmotorer

En tjänst som gör att du kan söka efter information med hjälp av nyckelord på Internet. Många populära sökmotorer spela in din sökhistorik och kan tjäna pengar på den informationen.
Tjänsteleverantör

Ett företag som tillhandahåller ett virtuellt privat nätverk-i huvudsak routning din anslutning via en fjärrserver och kryptera data.

Samtidiga anslutningar

Du har förmodligen många enheter som är anslutna till Internet åt gången, allt från din smartphone till din bärbara dator till den stationära datorn på ditt hemmakontor. Många VPN-leverantörer erbjuder nu skydd för alla dina samtidiga Internetanslutningar med ett konto. Detta är viktigt: du kanske tror att logga in på ett VPN innan du söker på Internet på din bärbara dator. Men om din smartphone inte skyddas av en säker VPN, kommer din surfaktivitet på den enheten inte att ha skydd.
Virtuellt privat nätverk

En VPN ger dig online integritet och anonymitet genom att skapa ett privat nätverk från en offentlig internetuppkoppling. Den döljer din Internet Protocol-adress för att hålla dina online-åtgärder privata. Det ger säkra och krypterade anslutningar för att ge större integritet och säkerhet för de data du skickar och tar emot.
VPN-anslutning

Med en virtuell privat nätverksanslutning kan du komma åt Internet via en fjärrserver, dölja din faktiska plats och webbläsarhistorik samt kryptera dina data.
VPN-sekretess

Detta refererar till den sekretess som använder en VPN tillhandahåller. Till exempel krypterar en VPN dina data, döljer din plats och döljer din webbhistorik och de data du överför via Internet.
VPN-klienter

En VPN-klient gör det enklare för användare att ansluta till ett virtuellt privat nätverk. Det beror på att det är den faktiska programvara som är installerad på din dator, telefon eller surfplatta. De vanligaste operativsystemen, som Android, Windows och iOS, har redan installerats med VPN-klientprogramvaran förinstallerat. Många användare väljer dock att arbeta med VPN-klienter från tredje part som erbjuder olika funktioner och användargränssnitt.
VPN-protokoll

VPN-protokoll liknar en uppsättning instruktioner. VPN-Providers använder dessa protokoll för att se till att användarna kan ansluta säkert till ett virtuellt privat nätverk. Det finns flera VPN-protokoll tillgängliga, alla med sina egna styrkor och svagheter. OpenVPN är ett av de mer populära protokollen. Användare som OpenVPN eftersom det är säkert och fungerar med de flesta operativsystem. Den största nackdelen med OpenVPN? Den kan erbjuda långsammare anslutningshastigheter än andra protokoll.
VPN-leverantör

Synonymt med VPN-tjänst, är detta en tjänst du registrerar dig för som gör att du kan ansluta till ett virtuellt privat nätverk genom att tillhandahålla en temporär IP-adress som döljer din faktiska adress.
VPN-Server

Med VPN-tjänster kan du ansluta till Internet via fjärrservrar som de antingen äger eller har åtkomst till. Detta döljer din plats.
VPN-tjänst

En tjänst som du registrerar dig för som gör att du kan ansluta till ett virtuellt privat nätverk genom att tillhandahålla en temporär IP-adress som döljer din faktiska adress.
VPN-tunnel

Ibland kan du höra ditt virtuella privata nätverk som kallas en VPN-tunnel. Detta är bara ett annat namn för den krypterade anslutningen mellan din enhet – en bärbar dator, telefon, surfplatta eller stationär dator – och Internet. Du kan skapa en VPN-tunnel hemma eller på offentliga Wi-Fi. När du använder en VPN-tunnel för att ansluta till Internet, kan din ISP, privata företag eller regeringen inte längre se de webbplatser du surfar eller länkarna du klickar på. En VPN-tunnel döljer också din IP-adress. Istället för att visa din verkliga plats, de webbplatser du surfar kommer bara registrera platsen för VPN-leverantör som du arbetar.
VPN-webbläsare

En webbläsare som innehåller en inbyggd VPN-tjänst som gör att du kan dölja din surfaktivitet på Internet.
Webb sökhistorik

Ett register över vad du sökte efter på Internet. Din Internetleverantör och din webbläsare har sannolikt en fullständig historik över din Internet-sökaktivitet.
Wi-Fi-

Ett trådlöst nätverk som använder en radiofrekvens för att ansluta datorn och andra enheter till Internet och varandra.